Натрий

Натрият действа в задължителен синхрон с калия. Той има огромно значение и за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Поддържаното необходимо ниво натрий не само действа в синхрон с калия, но освен това изпълнява и някои самостоятелни функции.

Калиево-натриевият баланс, като част от общия електролитен баланс на организма, е извънредно важно звено от относителното постоянство на вътрешната течна среда (хомеостаза). Натрият е основен за транспорта на органични вещества през клетъчните мембрани, алкално-киселинното равновесие на кръвта, както и активността на някои ензими и др. Дневните нужди на организма от натрий се набавят главно от два източника – готварската сол и натриевите съединения като мононатриевия глутамат. Нуждата от този елемент възлиза на 1-3 гр. дневно. Ако дневно човек приема от 5 до 15 гр. готварска сол, то той усвоява 2-6 гр. натрий.

Поглъщането на големи количества натрий (сол) води до изчерпване на запасите от калий. Храните с високо съдържание на натрий стоят в основата на високото кръвно налягане. Натрият помага за поддържане на калция и други минерали, разтворими в кръвта. Връзката между натрия и калия е аналогична на връзката между фосфор и калций. Когато нивата на единия от двата минерала са завишени, количествата на другия съответно намаляват и се оказват недостатъчни в организма.

Действието на натрия се изразява в регулацията на работата на нервите и мускулите. Когато човек спортува усилено е доста важно кръвният резерв да е на ниво заради повишения кръвопоток и кръвна циркулация в тялото. По-големият кръвен обем доставя по-голямо количество кръв в работещите мускули, като към тях към тях се осъществява и повишено транспортиране на хранителни вещества.

 

Дефицит на натрий

Повишеният кръвопоток изисква оптимално количество натрий в организма на човек. Спадането на кръвния обем представлява сериозен риск. Хранителните вещества не подхранват работещия мускул, мозъка и останалите работещи органи. Ниското ниво на натрий в организма води до нарушаване и дисбаланс в синхрона между натрий и калий.

Като краен резултат могат да се причинят проблеми, свързани с нарушаване на функциите на сърцето, мозъка и черния дроб. Затова за електролитният баланс в клетката е много важно да се постигне баланс чрез точно определени нива калий и натрий. Недостигът на натрий може да доведе до сериозни последици не само за активно занимаващите се със спорт, но и при хората, водещи заседнал живот.

Крайни негативни последици от липсата на натрий могат да са виене на свят, гадене и дезориентация. Спадът в нивото на натрий в организма е предпоставка за нарушаване на функцията на бъбреците.

Количествата от натрий в хранителните продукти са абсолютно достатъчни, в резултат на което рядко се наблюдава дефицит на натрий в организма. Рискови фактори за недостиг на натрий за организма на човек могат да са обилното потене, както и крайното избягване на консумация на сол. Дефицитът на натрий при тези ситуации се изразява във вредни ефекти като мускулните крампи и нарушенията в асимилирането на въглехидратите. Също така дефицитът на натрий води до невралгия.

Предозиране с натрий

Свръхпредозиране с натрий, което означава над 13-14 грама дневно се считат за токсични. Прекомерната употреба на готварска сол причинява повишено артериално кръвно налягане. Това трябва да е знак внимание за хората с хипертония, които би трябвало да намалят приема на подправката до минимум. Ненужното количество от минерала (около 90%) се изхвърля от организма чрез урината. Над 14 г натриев хлорид дневно може да предизвикат токсични явления. 

Яденето на прекалено много сол и твърде малко калий могат да увеличат риска от смърт. Тези резултати излязоха като контрапункт на яростно дискутираното проучване, публикувано наскоро, в чиито резултати се казва, че приемът на малки количества сол не намалява риска от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

 

Храни, богати на натрий:

Най-добрите източници на натрий за хората са солта, беконът, зелените маслини, морската риба, сиренето и други общодостъпни продукти.

Можете да си набавите дневната доза натрий ако консумирате хляб и тестени продукти. Храни, богати на натрий, са още соевият сос, сокът от кисело зеле, сушените домати, каперсите, галетата, дори бисквитите, чипсът и вафлите, които не бива да консумираме по други причини.

Натрий се среща още в неосолените ядки, плодовете и зеленчуците, без моркови, цвекло и спанак.

Въпреки че повишеното ниво на натрий в организма е една от основните причини за задържане на вода, се препоръчва да изключвате от менюто си храни, богати на натрий. Този микроелемент работи в синхрон с калий, като липсата или прекомерното му нива се отразява силно на работата на организма.

Хората с високо кръвно налягане трябва да ограничават приема на натрий. Трябва да се избягват консервирани меса, кренвирши, пушени солени меса (шунка, бекон, създърма), подправки (кетчуп, лют червен пипер, соев сос, горчица). Не използвайте бакпулвер и хлебна сода.