Коприва

Копривата е широко известна в много страни. Например, според една непалска легенда, богът на природата Поромием-пхали, като видял безжизнената от липса на дъжд земя, избухнал в сълзи. Първото от всички растения, израснали от сълзите на Бога, била копривата. Растението се споменава също и от много римски автори. В една от най-красивите приказки на Андерсен – „Дивите лебеди“, принцеса Елза спасява омагьосаните си братя със силата на копривата, обединена със силата на любовта, ушивайки им ризи от стъблата на растението. Славянското име на копривата идва от старата руска дума „коприна“ (плат, тъкан), защото от нея се получавали влакна за изработка на тъкани. Дълго време, растението е било популярно сред различните народи само с това си качество и е било отглеждано предимно за тази цел.

 

Лечебни свойства на копривата

 

Растението се използва широко в народната и в официалната медицина. Лекарства от коприва се приемат при хепатит, панкреатит и диабет. Те понижават нивата на кръвната захар и усилват ефекта на другите използвани билки.

Листата и корена на копривата съдържат вещества, които пречат на развитието на тумори. Копривата подобрява обмяната на веществата, способства за извеждането на токсините от организма, има противовъзпалителни свойства и е незаменима при кръвотечения. Растението има кръвотворно и жлъчегонно действие, поддържа функцията на панкреаса, стимулира храносмилането.

 

 

Полезните и свойства:

 

 1. Копривата е най-доброто средство за пречистване на кръвта и целия организъм.
 2. Корените и листата на тази билка имат силно кръвоспиращо действие.
 3. Копривата подпомага функцията на панкреаса и понижава кръвната захар, което я прави много подходяща за диабетиците.
 4. Тя може да увеличи еритроцитите и хемоглобина заради голямото съдържание на желязо в нея. Много е полезна особено за хора страдащи от анемия.
 5. В копривата се съдържа много витамин С. Количеството е дори повече от някои зеленчуци. Това подсилва имунната система при инфекции и възпаления.
 6. За дамите с прекалено силен и обилен цикъл е добре да консумират коприва. Тя има способността да регулира менструацията.
 7. Можете да подпомогнете функционирането на сърцето с отвара от корени на коприва.
 8. Корените могат да ви избавят от различни алергии и дори да облекчат сенна крема.
 9. Чаят от коприва има също множество ползи. Той се употребява за лечение на чернодробни заболявания и възпаления на пикочните пътища. Той е полезен за подобряване качеството на съня, болки в стомаха и белодробни заболявания.
 10. Копривата е отличен диуретик.
 11. Използва се и в козметиката. Тя може да предотврати косопад и да излекува пърхота. Копривата влияе много положителна на кожата. Може да почисти лицето от акне.

Можете да консумирате коприва ежедневно под различни форми. В супи, основни ястия или салати. Разбрахте вече колко е полезен чаят от коприва, а от корените се прави тинктура. Можете да се възползвате от всички тези свойства съсредоточени само в едно единствено растение.