Анкилоза


Анкилозата е пълна неподвижност на става. Проявява се, когато в става настъпват патологични изменения. Развитието на болестта обикновено е вследствие на травма, артгроза или артрит. При това засегнатата става отначало става слабо подвижна, а след това и лишена от подвижност.

Няколко са причините за развитие на анкилоза и контрактури. Това е възпаление на ставите (артрози и артрити), тежки вътреставни фрактури, които се случиха поради унищожаване на ставна повърхност и открити наранявания на става с развитието на гноен процес, които водят до дегенерация на хрущялната покривка на ставна повърхност. До анкилоза се стига и след продължително пребиваване в гипс. Освен това, анкилоза и контрактури често се проявяват като усложнения при лечението на заболявания, свързани с хирургична инфекция (гнойни увреждания).

Анкилоза на става е костна и фиброзна. При фиброзна анкилоза в ставите се запазва едва забележима мобилност, а при костна анкилоза – движения напълно липсват. При костна анкилоза краищата на костите се свързват един с друг в по-малко или по-голямо продължение на костната тъкан, а при фиброзна – между ставните краищата на костите се появява слой на фиброзна тъкан, която може да съдържа остатъци от хрущяла или синовиалната обвивка.

Както обикновено, анкилоза и контрактури имат едни и същи признаци. Контрактура наречено ограничение на подвижността на става, причината за която стана скъсяване на ставния или извънставни тъкани.

 

Симптоми:

Основните симптоми на анкилоза и контрактури – проблеми с подвижност на ставите. Останалата част от симптомите на заболяването зависи от това, в какво положение възникна фиксация на крайниците. Например, ако анкилоза на колянната става фиксира крака в свито положение или под ъгъл, нормално ходене в този случай ще бъде почти невъзможно. Ако фиксиране възникна в изправено или леко свито положение, пациентът спокойно може да се разхожда и да изпълнява обичайните за него действия.

Основен признак при фиброзна анкилоза става болка в става със запазване на възможността за люлкови движения. При костна анкилоза не е нито движения, нито болезнени усещания.

 

Диагностициране:

Ако има подозрение за анкилоза и контрактури, трябва като възможно най-бързо да отидете на среща с хирург или травматолог. След консултация лекарят ще назначи рентгенография на засегнатата става, магнитно-резонансна томография (МРТ) или компютърна томография (КТ).

 

Лечение:

Лечението на става може да бъде консервативно и оперативно. Методът на лечение се определя в зависимост от типа на заболяването и резултатите от изследванията. Във всеки случай, лечение на възпалителни процеси в ставите трябва да бъде комплексно и трябва да се проведе незабавно.

Целта на консервативно лечение е пълно възстановяване на подвижността на ставите, подобряване на храненето, премахването на болка при движение и повишаване на мускулния тонус. Затова се предписва гимнастика, насочена към ритмично напрежение в крайниците с гипсова превръзка, мануална терапия (ставната или мускулна техника), лечебен масаж и медикаментозно лечение с нестероидни противовъзпалителни лекарства, аналгетици и хормони (се въвеждат в кухината на повредени стави).

Използва се физиотерапия, като електрофореза, СМТ и УВЧ. Те помагат да се справят с подпухналостта, възпаление, болезнени усещания в става и възстановяване на подвижността.

Фиброзна анкилоза на ставите може да бъди излекувана с разработването на люлкови движения на крайниците (с анестезия). При това заболяване се прилага хирургично лечение на анкилоза – артропластика, при която се отделят ставните краища на костите, създават нови ставни повърхности и поставят между двете уплътнения от пластична материя. Неудобното положение на крайниците при анкилоза може да се премахне с остеотомия (изправяне крайници). В най-сложните случаи изпълняват пълна смяна на става (ендопротезиране).

За да се предотврати развитието на контрактура и анкилоза трябва колкото се може по-рано да се погрижим за болната става: да започне цялостно му лечение и лечение на вътреставните фрактури, което включва в себе си медикаментозна терапия (външна и вътрешна) и лечебна физкултура, насочена към развитието на става и докосващи с него мускули. За профилактика функционално неблагоприятна анкилоза трябва да се прави обездвижване на повреден при нараняване крайник.