Бронхит

Бронхитът най-често се свързва с увредата на големите въздухоносни пътища - трахея (т. нар "трахеобронхит"), големи и малки бронхи. При децата обаче, нерядко се засягат и по-малките - бронхиоли и терминални бронхиоли, което се означава като "бронхиолит" и се разглежда като отделно заболяване. Бронхитът е заболяване, при което се развива възпаление на част от въздухосносните пътища на белите дробове. Това е система от разклоняващи се тръбовидни органи - трахея, бронхи и бронхиоли, изграждащи така нареченото "бронхиално дърво", през които в процеса на дишане преминава въздушния поток.

Бронхитът е едно от най-честите заболявания в световен мащаб. Почти всеки човек е боледувал поне веднъж през живота си от някаква форма на бронхит, обикновено в рамките на така наречената "обичайна настинка" или простуда.

Тютюнопушенето, вредното въздействие на замърсения въздух, честите инфекции са причина за така наречения "хроничен бронхит", което е най-честото белодробно заболяване.

 

Видове:

Видовете бронхит се разграничават по своя причинител и по хода на своето протичане:

 • остър бронхит - в комплекса на "обичайна настинка" или простуда, обикновено вирусно обусловен и преминаващ в рамките на пет до седем дни.
 • хроничен бронхит - с основна причина тютюнопушене, чести инфекции и замърсен въздух, при който има хронично - рецидивиращ ход. Критерий за наличието на такъв вид хроничен бронхит е изявата на симптоми в поне три месеца на две последователни години.

 

Причини:

Бронхитът възниква вследствие възпаление на стената на бронхите под влияние действието на различни вредни фактори. Най-често това са инфекции с микроорганизми - вируси, микоплазми, гъбички, рядко бактерии. При простуда, защитните сили на организма отслабват и попадналите или нормално обитаващи дихателната система микроорганизми намират благоприятни условия за размножаване. Нерядко, бронхитът се причинява от вдишването на дразнещи вещества, газове, прах, токсини.

Отделните причинители могат да предизвикат различно по вид възпаление, но най-общо то винаги е свързано с отделянето на секрет, оточност и затрудняване на нормалния въздушен поток през бронхите. Понякога е налице спазъм (свиване), което допълнително стеснява просвета им и нарушава дишането.

При децата най-често това са респираторно-синцитиалния вирус, адено -, коксаки-, ECHO – вирусите, докато при възрастни преобладават грипния и парагрипния вирус, микоплазмите.

 

Симптоми:

Тъй като бронхитът е честа последица или се развива в комплекса на обичайната настинка, първоначалните симптоми могат да бъдат: общо неразположение, температура, главоболие, мускулни-ставни болки, хрема, кихане, парене и сухота в гърлото, впоследствие се развива и симптоматика от страна на дихателната система - суха, дразнеща кашлица с оскъдно количество, жилав, безцветен секрет (храчка). Промяната в количеството и вида на секрета обикновено е признак за усложнение. болки зад гръдната кост, затруднено дишане, понякога със "свиркане".

 

Диагностициране:

Обикновено диагнозата се поставя на базата на историята на заболяването, която разкрива симптомите и цялостния медицински преглед показващ сегашното състояние. При съмнение за усложнения могат да се направят допълнителни изследвания като: рентгенография, кръвни изследвания, микробиологични проби за установяване на причинителя.

 

Усложнения:

Най-честото и сериозно усложнение е развитието на бронхопневмония. Това трябва да се подозира при затегнат и продължителен ход на заболяването, наличие на симптоми за дихателна недостатъчност и обща интоксикация. В такива ситуации особено ценна е образната диагностика, която поставя диагнозата в ранен стадий и е предпоставка за успешно лечение.

 

Лечение:

Важни за лечението на бронхита са така наречените "общи мерки" за преодоляване на обичайната простуда. Те включват: подходящ хранителен и постелен режим, приемане на голямо количество течности (хидратация), витамини и общоукрепващи средства.

При наличие на температура, главоболие, отпадналост се използва симптоматично лечение с аспирин, парацетамол, аналгин (т.нат аналгетици и антипиретици). Съществуват препарати за облекчаване или подтискане на кашлицата, както и за втечняване и подобряване отделянето на секрета (храчките), които имат и протективно действие върху бронхиалната стена. Антибиотици са показани само при тежко, затегнато протичане или при подозрение за усложнения. При съпътстващ бронхоспазъм, хроничен и затегнат ход е удачно ползването на бронходилататори (метилксантини), а при бронхит в следствие действието на токсични вещества и противовъзпалителни средства – кортикостероиди.

Налага се спиране на тютюнопушенето, дишане на чист въздух, използване на природни антибиотици, големи количества чесън и прополис, витамини А, С и Е, които заздравяват всички лигавици в тялото. Licorice (сладък корен) се използва от хилядолетия като супресант на кашлицата и за предпазване от респираторни заболявания, както и за укрепване на имунната система. Ginkgo Biloba е чудесен бронходилатор при задръстване на бронхите, силна хрема и особено, ако лицето не може да диша и чувства недостиг на кислород.

Масажирането и втриването на гръдния кош и гърба със смес, приготвена от Алое Вера Джели, Алое Активатор и Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, дават добри резултати. Евкалиптът е силно средство против кашлица и за облекчаване на мускулния дискомфорт. Алое Вера помага за по-доброто проникване на евкалипта.

Важни добавки:

 • Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система.
 • Чесън, предпазва от и се бори с инфекциите, укрепва имунната система.
 • Алое Вера загряващ лосион, Алое Активатор и/или Алое Вера Джели, противовъзпалително и отхрачващо средство, облекчава болката: втривайте сместа в гръдния кош и гърба по няколко пъти на ден.
 • Licorice, противовъзпалително средство, за борба с кашлицата, стимулира образуването на антитела, укрепва имунната система.
 • Ginkgo Biloba, чудесен бронходилатор (разширява бронхите), помага при хроничен бронхит и астма, дължаща се на алергия.
 • Витамин С, укрепва имунната система.
 • Бета-каротин, мощен антиоксидант, за борба с инфекциите, запазва и възстановява телесната тъкан.
 • Алое Вера сок, гел или нектар, облекчава възпаленията, природен антибиотик.
 • Алое Активатор за отпушване на носа, облекчава възпалението, свива съдовете: по 2 капки във всяка ноздра.
 • Витамини: А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг; С – 300 до 3,000 мг; E – 500 IU.
 • Минерали: Калций – 1,000 мг; Цинк – 50 мг.

 

Профилактика:

Мерките за предпазване от развитие на бронхит са преди всичко профилактика: закаляване, укрепване на организма, избягване на контактите със заразно болни, ограничаване пребиваването на обществени места по време на грипни епидемии, добър хранителен режим, почивка и редовното спортуване са лесни мерки, които ще сведат до минимум опасността от развитие не само на бронхит, но и на редица други заболявания. Добър подход в това отношение е употребата на ваксини срещу вирусите, които са основна причина за развитие на заболяването.