Булимия

Булимията е хранително разстройство, при което момичето или момчето се хранят (понякога оскъдно, понякога преяждайки), а след това повръщат или вземат очистителни с цел да не напълнеят. Булимията в някои случаи е по-опасна от анорексията, защото дълго време може да бъде незабелязана.

 

Симптоми

  • Психически: Цикъл (ядене - страх от напълняване - вина- повръщане/вземане на диуритици-срам), този цикъл не подлежи на никакъв волеви контрол, Лъжи, които прикриват повръщането и тъпченето, Хистеричност, крясъци, агресия, Депресивност, самообвинения, Травма на насилие, история на зависимост в семейството, Ниско самочувствие, Нереална представа за собственото тяло.
  • Физически: Вариране на теглото, Червенини, екземи около устата и носа в следствие от повръщането, Кожата е нездрава, често със землист цвят, Зъбите са с изтънен емайл, в недобро състояние, Болки в корема, подуване, Подуване на краката и ръцете, Хронично възпаление на гърлото, дрезгав глас, Спукани кръвоносни съдове в очите, Слабост и замайване, Киселинен отлив или язви, Разкъсан стомах или хранопровод, Загуба на менструален цикъл, нередовен менструален цикъл, Сърце- аритмия, ниско кръвно налягане, риск от сърдечен арест, Кръв- анемия, липса на магнезий, цинк, натрий, Обезводняване

 

Лечение:

За да бъде успешна терапията от огромно значение е изграждането на здрава връзка между терапевта и клиента, а тя се базира на: доверие без предоверяване, на съчувствие, без да се омаловажава личността на клиента, на честност с топлина и разбиране. Важна в тази връзка е и отговорността. Т.е. какво следва да правя аз и какво ти, за да бъде ползотворен нашия съюз.

Всички изследвания показват, че ако семейството бъде включено в терапевтичния процес, шансовете за оздравяване нарастват многократно. Това особено много важи, когато става дума за клиент под 18 годишна възраст. При всички случаи, родителите е необходимо да се информират, през какви етапи преминава детето им, какво могат да очакват, как да се справят с кризисни моменти, самите те как да имат поведение, подкрепящо оздравяването, а не подкрепящо разболяването на клиента.

Групова психотерапия помага, на момичетата и момчетата да се огледат в очите на другия, да разберат че не са сами. В тази среда на прозрачност, истина и съпричастност те могат да експериментират новите поведения, които са усвоили. И постепенно да се учат да изграждат по-здрави и по-удовлетворяващи ги връзки. Включването в групата за взаимопомощ става тогава, когато човек е готов да сподели себе си с другите.

Ситостта и глада се възстановяват, когато клиента си позволи отново да чувства сигналите на тялото. Удоволствието от храната също се завръща естествено. А това се случва паралелно с оздравяване на психиката и с възвръщането на „сладостта” да живееш. Храненето според нуждите на организма също се възстановява, когато момичето и момчето започнат да чувстват и удовлетворяват желанията си (не само хранителните, а и всички останали). Позивите за повръщане спират, когато се разтовари огромното психическо вътрешно напрежение. Част от възстановяването на храненето е и обучението как да се справят в случаи на криза тогава, когато по някаква причина анорексичното или булимичното поведение „искат” да се завърнат.

В процесът на възстановяване на хранителните навици се включва и обучение за това как да се поддържат килограмите по щадящ организма начин. Важно е и да се въведе здравословен режим на живот. Това може да бъде направено от диетолог.

Психиатрична медикаментозна помощ се налага в случаи на тежка депресия, опити за самоубийство, други съпътстващи психиатрични заболявания като тревожни разстройства, зависимост от алкохол и опиати и др. Тя се провежда от лекар психиатър, наблюдава се също от него.

Клинично лечение се налага при по-тежки случаи на анорексия и булимия. Особено, се препоръчва, когато болестта е от много години. Провежда се в специализирани клиники за хранителни разстройства, не в психиатрии. Такива в България засега няма. В повечето клиники по света, то се провежда на фази, като последния етап, така наречената”ресоциализация”, е необходимо да се проведе от психотерапевт в България. За да може да се гарантира адаптацията на клиента към живота извън клиниката.

Важни добавки:

  • Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали, ензими и аминокиселини: 5 таблетки на ден от по 0,5 г (по 1-2 таблетки с храната).
  • Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: кости, нерви, кръв и т.н.: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
  • Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 25 г веднъж дневно. Ако сте слаби, пийте го 3 пъти на ден като добавка към храната, в противен случай заместете едно хранене с шейка.
  • Консултирайте се с психолог.
  • Витамини: Всички мултивитамини.
  • Минерали: Всички мултиминерали.