Дизентерия

Дизентерията представлява инфекциозно заболяване на червата, което протича с обща интоксикация на организма. Неслучайно дизентерията е позната и като шигелоза, защото причините за нея са отрицателните бактерии шигела и флекснер. Това са аеробни бактерии, които при своето разпадане отделят токсични продукти – екзотоксин и ендтоксин. Бактериите, причинители на болестта, се отделят в околната среда чрез изпражненията и заразяват водата и хранителните продукти. След това (чрез мръсни ръце или мухи) бактериите навлизат в храносмилателния тракт, където претърпяват частично разрушение от стомашния сок и отделят токсичния ендотоксин. От своя страна, ендотоксинът навлиза в кръвта.

Голяма част от бактериите обаче не се разрушават от действието на стомашния сок и попадат в дебелото черво, където възпаляват лигавицата. Поразената чревна лигавица се покрива с гнойни налепи, а някъде се образуват и гнойни язви с голяма дълбочина и остри ръбове. Отделя се много чревна слуз и се засилва чревната перисталтика, в резултат на което често се появява чревен спазъм.

Инкубационният период на болестта е от един ден до една седмица. Заболяването има остро начало, започва с втрисане и покачване на температурата до 38-40°С. Оплакванията са главоболие и тежка отпадналост, силни коремни коликообразни болки. В повечето случаи се появяват гадене и повръщане. Диарията е най-характерният симптом на дизентерията. Болният има чести и остри позиви за дефекация. Изхожданията са не само чести, но и съпроводени със силни болки.

Първоначалните болки в стомаха се локализират около пъпа, но скоро започват да се усещат в лявата половина на корема. Нормално болестта отминава за период от около 4-5 дни. Протича в три форми – лека, средно тежка и тежка.

Заболеваемостта е най-висока при деца на възраст от 1 до 3 години. Шигелозата има лятно-есенна сезонност. Възникват спорадични заболявания, семейни взривове и по-големи епидемии – най-чести са водните епидемии. Заболяването е свързано с лоша лична хигиена, ниска санитарна култура и санитарно-хигиенно благоустройство – канализация и водоснабдяване.

Дизентерия при децата протича тежко. Загубата на телесни течности може да причини мускулни гърчове и влошаване на състоянието на детето. При такива случаи веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Минималната доза за заразяване е 100 микробни клетки, а за Sh. dysenteriae – 10. Входна врата е устата. Част от бактериите загиват в стомаха под действието на стомашния сок. Преживелите шигели достигат крайните отдели на тънките черва, размножават се в лумена и се придвижват към колона. Проникват в епителните клетки на дебелото черво, където се размножават, продуцират токсини и причиняват деструкция на клетките. Най-изразени промени се наблюдават в колон сигмоидеум и ректум. Възпалителният процес може да бъде катарален, катарално-фибринозен, ерозивен или язвен. Установяват се дистрофични промени в нервния апарат на червата.

 

Симптоми:

Началото на заболяването е остро с висока температура, втрисане, отпадналост, главоболие, силни коремни болки и диария. Изхожданията са многократни, съпроводени с коликообразни болки. В началото фекалиите са обилни, воднисти, примесени с кръв, слуз и гной. По-късно болните могат да изхождат само кръв, слуз и гной – т. нар. “дизентерийна храчка”. Болките в корема отначало са около пъпа или дифузни, но скоро се локализират в лявата коремна половина. В следващите часове придобиват характер на тенезми – болезнени, непродуктивни позиви за дефекация.

Болните имат бледа кожа, сух обложен език, ускорен пулс, усилена и шумна перисталтика, при палпация на корема се установява спастично свит и болезнен колон сигмоидеум. Разгарът на болестта е 4-5 дни. Възстановяването е бързо. При тежката форма има изразена интоксикация, силна отпадналост до прострация, хипертермия, тежък диариен синдром, дехидратация, хиповолемия, метаболитна ацидоза.

При кърмачета може да настъпи: пареза на червата до паралитичен илеус, инвагинация, пролапс на лигавицата на ректума, хемолитико-уремичен синдром (ХУС). При възрастни – остра бъбречна недостатъчност, паралитичен илеус, шок, чревна перфорация.

 

Лечение:

В остър стадий се препоръчва постелен режим. При тежки форми болните се хоспитализират. Диетата включва чай, оризова вода, морковено пюре, пасирани зеленчукови супи, сухар, бисквити, картофено пюре, като постепенно се преминава към обичайното за възрастта хранене. При кърмачета се препоръчва майчина кърма, лечебни хуманизирани млека.

 • Етиологично лечение. Прилагат се квинолони (Ciprofloxacin, Nelidix), Amikacin, цефалоспорини ІІІ генерация, котримоксазол. Лечението продължава 5-7 дни. При нужда се провежда и втори курс.
 • Патогенетично лечение. Извършва се корекция на настъпилите водно-електролитните нарушения, на метаболитната ацидоза. Използва се разтвор на Phillips, а също и изотонични солеви разтвори за венозно приложение – 0.9% NaCl, Ringer, Hartmann, Daroww, Ser. Glucosae и др.
 • Симптоматично лечение. Прилагат се антипиретици, спазмолитици, антидиарийни средства.

 

Хранителен режим

Диетата е изключително важна за облекчаване на симптоми на дизентерия. Препоръчва се консумацията на:

 • чай и оризова вода,
 • морковено пюре и
 • пасирани зеленчукови супи
 • сухари
 • бисквити
 • картофено пюре

Преминаването към обичайното хранене трябва да става постепенно и умерено. Пържените и мазни храни, лютите, горчивите и солените дразнят допълнително стомаха, затова трябва да се избягват.

 

Лечение по Дънов

Задължително болнично. До идването на лекаря болният трябва да се изолира в отделна стая. Добре е да му се постави коремен компрес, натопен в топла вода (35°С), смесена наполовина с оцет, или в топла отварка от трина. Държи се 2—3 часа с грейка на корема. С него болният може да ходи из стаята и по нужда. След всяко изхождане областта на ануса да се измива хубаво и след изсушаване да се намазва с вазелин.

Вечер преди лягане се прави парна баня на седалището — счуква се 1 глава чесън и се разбърква в чаша винен оцет. Същевременно се нагорещява силно тухла и се поставя на дъното на едно гърне, след което се полива с размесения оцет. Болният сяда на гърнето и се увива с едно одеяло през кръста и така седи, докато парата хубаво нагрее седалището. Добре е след това да му се направи и сухо увиване за по-добро изпотяване, последвано след препотяването от коремен компрес. Държи се цяла нощ или докато се стопли силно и се сменя с друг.

При колики да се поставят парни компреси на корема, а при болки в ануса да се седи на пара, като анусът често се измива със студена вода и се намазва с вазелин. Ако диарията продължава, добре е да се направи следното: взема се тухла, която се нагорещява и попарва с чиста вряла вода и се увива добре в парче вълнен плат, за да не пари. След това болният сяда върху нея, седи, докато тя поизстине, след което му се поставя коремен компрес. Ако и това средство не помогне, тогава се прави клизма от 2 белтъка, взети от пресни яйца и разбити на пяна с 2 чаени лъжички топла вода (клизмата се прави с тулумбичка за детски клизми). Ако има нужда, клизмата се повтаря и на другия ден и може да се потрети.

Вътрешно. На възрастни се дава да пият една от следните отварки:

 • Лимон с канела — 1 чаша вода, 1 лимон, нарязан на 8 парчета, канела (дарчин) 1 кора и лята захар 5 бучки се варят 15—20 минути. Пие се по 3 кафени чашки на ден.
 • От корените на киселец — 3 супени лъжици корени се варят 1/2 час в 500 г вода. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 винена чашка.
 • От корените на къпина или малина — 4 супени лъжици корени се варят в 1 л вода, докато остане наполовина. Пие се както по-горната отварка.
 • От подъбиче с планински очиболец — по 1 супена лъжица от двете билки с корените в 1/2 л вода се вари 15 минути. Пие се, както по-горната. Или:
 • От дъбова кора — пие се, както по-горната. Или:
 • От жълт кантарион — пие се, както по-горната.

За по-малки деца освен тези отварки може да се използват и следните:

 • Белтък от кокоше яйце, разбит с малко топла вода. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 кафена чашка.
 • Вино с канела — в 1 чаша домашно вино се слагат 1—2 пръчки канела с 1 чаена лъжичка мед и се оставят на огъня да се варят 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2—1 супена лъжица.
 • От дренки — 4 супени лъжици дренки със (без) облистени млади стебла в 1 л вода се варят, докато остане наполовина. Пие се 3 пъти дневно преди ядене по 1 кафена чашка.
 • От черни боровинки — 2 супени лъжици в 1/2 л вода се варят 10—15 минути. Пие се по 1—2 кафени чашки, както по-горната.
 • От семето на широколистен живовляк — 1 чаена лъжичка семе в 250 г вода се вари 10 минути. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене.
 • Мляко, сварено с копър — 10 г семе се вари в 1/2 л мляко 25 минути. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 кафена чашка.

Диета. Болният се оставя на пълен глад 5—6 часа, като му се дава повече чай или оризова вода, а може и ситно настъргани ябълки на каша без парченца в нея. След това може да му се дават в продължение на 3—4 дни белтък от кокоше яйце, разбит с малко топла вода, отварка от салеп (1/2 кг прах от изсушена грудка в 500 г вода се вари 5 минути, при което се образува лигаво течно желе), овесено мляко, чай от ябълки, отварка от ориз, малко кисело мляко без каймак и захар, по 1—2 варени картофа с малко сол и 10—15 капки лимон. След като изпражненията станат нормални, се дават гъсти брашнени супи, а по-късно каша от овесени ядки, грис, ориз, пюре от картофи и моркови. Много полезен е и компотът от черни боровинки, протрити през сито.

Жаждата да се утолява с гореща преварена вода или разредени плодови сокове.

 

Билколечение

 • Билкова смес при диария и дизентерия – в 500 милилитра вода се добавят по 2 стръка от билките подъбиче и огниче. Варят се 15 минутки и отварата се сваля от котлона. След като изстине се прецежда. Приема се преди консумирането на храна, по кафяна чашка 3 пъти на ден.
 • Билкова смес срещу дизентерия – смесва се щипка липов цвят със стрък гръцка коприва, 3 клонки от къпина и 4 стръка риган. Тези билки се заливат с 1 литър вода и се варят на тих огън за 15 минутки. Докато е още топла отварата се прецежда. Пие се по 4 пъти на ден, само по супена лъжица. Да се взима топла. Тази билкова отвара може да се дава и на деца при борбата с диарията.
 • Половин чаена лъжичка черен или зелен чай се изсипват във вода. Оставете водата да кипне и оставете чая под капак. Прецедете. За да спрете дизентерията, пийте 2 пъти през деня.
 • Чаена лъжичка картофено нишесте, разтворено в половин литър студена преварена вода върши добра работа при дизентерия. Разбърква се добре и се пие на един дъх. Помага бързо.
 • В народната медицина боровинките се използват като средство за лечение на дизентерия под формата на отвара от сушени плодове. Шепа сушени боровинки се варят 20 минути, прецеждат се и количеството отвара се изпива за деня.
 • Супена лъжица къпинови листа се заливат с чаша вряща вода. Оставя се на слаб огън за 5 мин. после престояват 30-40 минути, прецеждате. Вземайте 2-3 пъти на ден. Дозировка: 0,5-1 чаши.
 • Алое – гел се приема през устата при дизентерия. Супена лъжица алое половин час преди хранене 2-3 пъти на ден е отлично средство.
 • Приемането на отвара от дъбова кора се прилага при възпаление на стомашно-чревния тракт, диария, дизентерия. Дъбовите кори се заливат с 0,5 литра студена вода, оставете за 8 часа и прецедете. Пийте на глътки през целия ден. Не се препоръчва за деца.
 • Пресен сок и плодове на офика се използват за лечение на дизентерия – 100 грама плодове се приемат три пъти на ден половин час преди хранене.
 • При проблеми на стомашно-чревния пресни боровинки – 50-100 грама се изяждат на гладно. Дозата може да бъде разделена на 2 приема.
 • Плодовете на черешата се използва за гастрит, колит, дизентерия, диария. Една супена. лъжица плодове изсипвате в една чаша вода и се вари в продължение на 5 минути. Престояват 2 часа. Пийте една четвърт чаша 2-3 пъти на ден.

 

Профилактика:

Неспецифичната профилактика включва повишаване на здравната култура на населението, контрол върху хигиената на общественото хранене, санитарен контрол на водоизточниците. Болните се изолират, може и в дома до клинично оздравяване и получаване на 2 отрицателни резултата от микробиологичното изследване на анален секрет. При лица от рискови групи (деца от предучилищна възраст, работещи в заведения за обществено хранене) изолацията се удължава с още 3 дни и отново се изследват 2 пъти (общо 4 пъти). Останалите заразоносители се изолират за още 1 седмица и до получаване на 2 отрицателни резултата. Преболедувалите лица от рискови групи се диспансеризират за 3 месеца, като през първия се изследват 2 пъти през 15 дни, а през втория и третия по веднъж. Всички контактни се наблюдават за 7 дни. Тези от рисковите групи задължително се изследват микробиологично, като до получаване на резултата се сперат от детски заведения и от работа. Извършва се дезинфекция на бельо, лични принадлежности, кърпи, съдове за хранене и др.