Хемолитична анемия

Хемолитична анемия е клиничен хематологично синдром, който се причинява от съкращаването на продължителността на действието на червените кръвни клетки, поради тяхната повишена гниене. Тази патология комбинира група наследствени заболявания и придобити характер в патогенезата контролирани от признаци на хемолиза на червените кръвни клетки без намаляване на скоростта на хемоглобин в периферната кръв. Според световните статистики, структурата честотата на аномалии на кръв, делът на хемолитични състояния представляват най-малко 5% от които са често срещани наследствени видове хемолитична анемия.

Хемолизата представлява преждевременна смърт на еритроцитите, в резултат на което постепенно в организма се развива анемичен синдром. За разлика от другите по-чести видове анемии (желязодефицитна, мегалобластна), където причината за настъпилото анемично състояние се дължи на недостатъчното образуване на червените кръвни клетки, тук проблемът се крие в тяхното преждевременно унищожаване. Едновременно с това червеният костен мозък, където при нормални условия протича еритропоезата, не може да компенсира прекомерната загуба на еритроцити. Всичко това води до проявата на анемичен синдром.

Хемолитичната анемия се среща в 5% от всички видове анемии. В някои случаи тя зависи от расата на човек, като например сърповидноклетъчната анемия и анемията, дължаща се на дефицит на ензима глюкозо-6 фосфатдехидрогеназа. И двата вида анемии се срещат по-често сред афроамериканците. От друга страна хемолитичната анемия не показва зависимост от гледна точка на възраст или пол.

Различни причини стоят в основата на хемолитичната анемия. В повечето случаи те имат разнообразен механизъм на действие, като ефектът е един и същ - прогресивно унищожаване на червените кръвни клетки. В повечето случаи изясняването на причината, довела до възникването на хемолитична анемия, остава невъзможно. Поради това в тези случаи се говори за т.нар. идиопатична хемолитична анемия.

В зависимост от началото на патологичния процес клиничната изява на заболяването може да е постепенна или внезапна. По-често се наблюдава остро настъпване на болестта с опасност за живота и развиваща се сърдечна и белодробна недостатъчност. Когато заболяването има бавен, но прогресиращ ход, в повечето случаи организмът се приспособява към намаленото количество еритроцити, което води и до по-късна и неспецифична изява на симптомите.

 

Симптоми:

В 50% от случаите пациентите имат остра хемолитична анемия с автоимунен характер, който се характеризира с внезапна поява на заболяването и бурна клинична картина.

Както всяко анемично състояние, хемолитичната анемия може да се развие остро и хронично. И в двата случаи настъпват следните общи симптоми, но проявата им е в една или друга степен по-изразена:

 • обща отпадналост
 • лесна уморяемост
 • обща бледост
 • чувство на студ несъотвестващо на външната температура
 • задух
 • болки в гърдите
 • зрителни нарушение и склонност към колапс особено при изправяне на тялото
 • главоболие
 • невъзможност за съсредоточаване
 • световъртеж
 • сънливост и непълноценен сън

При острата форма на заболяването тези оплакванията са силно проявени и често създават диагностично затруднение поради внезапния им характер на поява. Хроничната хемолитична анемия от своя страна носи риск от лека до минимална проява на симптомите, поради което откриването и често става случайно, в хода на други изследвания.

От друга страна хемолитичната анемия се отличава и с някои относително специфични прояви, които често улесняват диагностицирането и:

 • жълтеница без съпътстващ сърбеж в резултат на повишението на един от обменните пигментни продукти на хема – билирубина
 • тъмно оцветяване на изпражненията
 • болка и тежест в лявото подребрие в резултат на увеличената слезка

Тези симптоми често се наблюдават при различни гастроинтестинални заболявания, поради което интерпретирането им трябва да става винаги в зависимост от цялостното състояние на пациента.

Първите прояви на болестта са слабост, болки в ставите, субфебрилна температура на тялото, болки в корема. Получава се значителна бледност на кожата, постепенно се увеличава размера на далака и черния дроб.

Други оплаквания: тежка слабост и намалена работоспособност, учестен пулс, усещане за недостиг на въздух, повишена телесна температура - до 38-39 градуса по Целзий, главоболие и замаяност, гадене и повръщане, херпес, болка в горната част на корема.

 

Причини:

Разнообразни причини водят до преждевременно унищожаване на червените кръвни клетки. Те имат различен и понякога твърде специфичен механизъм на действие, поради което тяхното обединяване е единствено на базата на предизвикания от тях ефект: хемолиза.

Най-общо причините, стоящи в основата на хемолитичната анемия могат да се разделят на следните видове:

Хемолитични анемии, дължащи на вътрееритроцитни дефекти, т.е. причината за настъпилата хемолиза се крие в структурата или биохимичните процеси на самия еритроцит:

 • дефекти в мембраната на еритроцита
 • дефекти в обмяната на еритроцита
 • дефект в синтезата на хемоглобин

Хемолитични анемии, дължащи се на извънеритроцитни фактори – тук се включват разнообразни увреждащи елементи, които по различни механизми унищожават еритроцита. Най-често се наблюдава анемия, при която деструкцията на червените кръвни клетки става по имунен механизъм, т.е. с образуването на антитела, които прикрепяйки се за еритроцита увреждат функцията му и водят до настъпването на неговата смърт. Такива антитела могат да се образуват при преливане на несъвместима кръв, при употреба на някои медикаменти, при различни инфекции, в хода на някои автоимунни заболявания, при изгаряния и други.

 

Диагностициране:

Признаците на автоимунна хемолитична анемия при лабораторен анализ на кръв са: висока ретикулоцитоза 200-300% намаление на броя на червените кръвни клетки с нормален индикатор цвят, левкоцитоза. В някои случаи е възможно да се установят фрагментирани еритроцити. За да се определи наличието на антитела, специфични за червените кръвни клетки, се провежда тест на Coombs.

Лабораторни признаци на хемолитична анемия включват: normohromnost, hyperreheneratornost и промяна на формата и размера на червените кръвни клетки (сърповидно-образна, овални, miкrosferotsity, myshenevydnыe). Характерни промени автоимунна хемолитична анемия е левкоцитоза с левкоцитна формула изместване на ляво и драстичното увеличение на СУЕ. В пункция на костен мозък хиперплазия се оцвети в червено растеж и изрази эrytroblastychesкaya реакция.

 

Лечение:

Лечението на хемолитичната анемия бива два основни вида - етиологично, което в повечето случаи е невъзможно, и симптоматично. Етиологичното лечение се състои в изясняване причината, довела до проявата на състоянието, и последващото и премахване. Ако например се касае за хемолитична анемия, индуцирана от прием на определени лекарства, спирането им ще доведе до пълно излекуване на пациента.

Кръвопреливането при хемолитичните анемии не е препоръчително. То трябва да се прави само при наложителни причини, най-често при хемоглобин със стойности по-малки от 70-80 (норма 120). При някои видове хемолитични анемии кръвопреливането трябва да се прави след специфично изследване на кръвта, което ще намали възможността от поява на анафилактична реакция.

Симптоматичното лечение в повечето случаи зависи от вида на хемолитичната анемия. Най-често се прилагат следните групи медикаменти:

 • кортикостероиди – особено при автоимунни хемолитични анемии
 • субституиране с желязо – често в хода на лечението на хемолитичната анемия настъпва относителен недостиг на желязо в организма
 • субституиране с фолиева киселина
 • имуноглоболин G – със съмнителен ефект при автоимунни анемии

При някои видове наследствени хемолитични анемии е препоръчително извършване на спленектомия (оперативно отстраняване на слезката), тъй като това със сигурност подобрява състоянието и живота на пациента.

 

Хранителен режим

Основни принципи на хранене при анемия:

Трябва да има баланс на протеини, мазнини и въглехидрати в организма и да се увеличи в диетата количеството на протеините. Протеинът е необходим за по-добро усвояване на желязото, за образуването на червените ни кръвни клетки и съединения на хемоглобина.

Мазнините се отразяват неблагоприятно на процеса на кръвообразуване, така че тяхната употреба трябва да се намали в случаи на анемия. Въглехидратите не оказват влияние върху формирането на хемоглобина, така че е добре да се използва в норма.

Лечение на анемия със зеленчуци.

 • Трябва да се приготвят средни по размер кореноплодни зеленчуци – моркови, черна ряпа и цвекло. Те се смилат на месомелачка и се смесват добре. Следва да се оставят за няколко часа да пуснат сока си, прецеждат се през тензух и се изсипват в емайлиран съд, който се слага в предварително загрята до 150 С фурна и с добре затворен капак. От получената смес се взема по лъжица 5 пъти през деня, след ядене. Този лек трябва да се прилага 2 месеца.
 • Направете си сокове поотделно от моркови, цвекло и репички. Смесете ги в равни количества и ги прехвърлете в бутилка. Съхранявайте на тъмно и прохладно място. Приготвената порция сокове трябва да се изпие за една седмица по лъжица преди ядене, а след това се направи нова доза. Препоръчително време за терапия с тази рецепта от сокове е 3 месеца.
 • Сметана и моркови помагат при анемия. Тази рецепта е перфектна комбинация от вкус и ползи за здравето. Всеки ден, преди хранене изяждайте малко количество от настъргани моркови със заквасена сметана.
 • За подготовката на следващия лек смелете една скилидка чесън и я сложете в 200 мл вода, като добавите лъжица мед, след което варете сместа на слаб огън за около час. Получената отвара се взема на гладно по три чаени лъжички веднъж дневно.
 • Лек за анемия с тинктура от чесън. Обелете и измийте 300 г чесън, към него налейте 1 литър чист алкохол и оставете да престои 3 седмици. Вземайте 20 капки тинктура в половин чаша мляко три пъти дневно. Рецептата е противопоказана за бременни и деца.
 • Смелете в мелница 1 чаша неузрели орехи и към тях добавете 0.5 литър водка. Те трябва да престоят 10 дни на топло и тъмно място и остава да се филтрират. В получената течност се налива 1 чаша затоплен течен мед. Трябва добре да се разбърка и се съхранява обикновено в хладилник. Вземайте по лъжица сутрин и вечер.

 

Билколечение

 • Вземете трилитров буркан и го напълнете с пресен пелин събиран през месец май. Налейте водка или разреден спирт и 21 дни престоява на място без влага и светлина при температура на въздуха, малко над стайна температура. Вземайте по 1 капка тинктура в лъжичка вода сутрин на гладно за 3 седмици. По ваша преценка след 2 седмици може да повторите.
 • Оман (корен) 60 гр, червена детелина (цветове) 140 гр, коприва 140 гр, мента 100 гр, копър (семена) 20 грама, черница (лист) 60 гр. копитник – 80грама, живовляк – 100 грама. Отварата от тази смес се ползва 2-3 месеца и отделно или допълнително към нея се препоръчва корен от аир, листа или плодове от орех, бял трън, екстракт от сибирски жен-шен.
 • Вземете 3 супени лъжици жълт кантарион, 2 супени лъжици коприва, 2 супени лъжици къпинови листа. Всички се смилат и се разбъркват добре, поставят се в термос и се изсипва 3 супени лъжици и се заливат със завряла вода. След няколко часа, вземайте по чаша 3 пъти на ден, докато е гореща.
 • Изсипете 5 супени лъжици нарязани шипки в литър вода. Слагат се да врат 10 минути, и престоява отварата една нощ в термос. Пийте я като чай по всяко време на деня. Употребата на шипка почиства кръвоносната система, подобрява обмяната на веществата в организма, поради природния витамин С и другите биологично активни вещества, използвани за анемия, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, черния дроб и действа на пациентите като тоник.
 • Препоръчително е да се пие сок от цвекло, тъй като съдържа желязо, калий, калций, фосфор, витамини B, C, фруктоза и глюкоза. Половин чаша с 1 супена лъжица мед 2-3 дневно преди хранене.
 • Сокът от репички съдържа желязо, магнезий, калий, калций и много витамини. Той отдавна се препоръчва за анемия. Вземайте лъжица сок и мед 3 пъти преди ядене.
 • Сокът от моркови също е полезен за анемия. Той съдържа богат комплекс от биологично активни вещества, желязо, кобалт, мед, калций, йод, бром и други. Препоръчва се да се пие при анемия от 100 до 500 мл 1-3 пъти за деня преди ядене.
 • За да се направи следната отвара за анемия се слагат 5 нарязани цвята червена детелина в 200 грама кипнала вода и се оставят да се запарят докато цветът на течността стане наситен кафяв и се прецежда. Взема се половин лъжичка на закуска и вечеря.
 • През пролетта е подходящо да се направи следната запарка от глухарчета. Наберете си 10 съцветия от глухарчета и изсипете в литър завряла вода. оставят се за около 3 часа да престоят добре увити с кърпа и захлупени. По желание за по-добър вкус добавете малко мед или захар. Употребява се трикратно по половин чаша.
 • Рецепта с листа от коприва и бреза за анемия. Ще Ви трябват 100 грама листа от коприва и бреза. Изсипват се в кипнала вода и се слагат да се запарят за 12 часа. Следва да прецедите получения лековит разтвор и да добавите сока от един лимон. Вземайте половин чаша дневно, на няколко пъти. Ако листата са пресни, дозата на листата, за да се намали наполовина.
 • За да се повиши нивото на хемоглобина в кръвта се използва и сок от цикория. В една чаша мляко се сипва една лъжичка пресен сок, който се смесва с млякото и се изпива на три пъти.
 • Чай от върбинка помага при анемия. За да го направите, трябва да варите лъжица. върбинка в 500 мл вода за 15 минути, след което се прецежда и подслажда с малко мед. Пийте този чай по чаша трикратно за един ден.
 • Чай от коприва може да помогне при анемия. Една лъжичка листа от коприва се сипва в чаша гореща вода, покрийте за 5 минути да се запари, след което се прецежда. Вземайте 3 чаши на ден. Копривата е с високо съдържание на желязо, освен това, че съдържа много витамини (особено А и С), степента на нарастване на усвояване на желязото от организма се увеличава, също и на минерали като силициев диоксид, които укрепват организма. Младата зелена коприва е подходяща като добавка в храната към салата от спанак или зеленчуци.
 • Билката клинавче (орлови нокти) се използва за лечение на анемия. Плодовете на билката орлови нокти има противоскорбутен и възстановителен ефект. Традиционната медицина препоръчва да ги ядат и за анемия.
 • Пийте преди хранене 2 супени лъжици от 20% алкохолна настойка с водка от стъбла, листа и цветове бял равнец. Тя се разрежда с вода. Употребява се по чаша преди обяда (само възрастни!).
 • Билките червен кантарион, дяволска уста, поточарка, широколист живовляк, комбинираният сок от цикория, магданоз и целина, бъзовият мармалад, плодовете от арония и подправките сминдух, кариандър и канела са полезни за анемия.
 • Праха от кратунка може да предотврати риска от анемия. Смляната на прах кратунка е ефективна при контролирането на хематуриията, което е състояние, при което има кръвни клетки в урината. Препоръчва се прием на една чаена лъжичка прах преди всяко хранене.
 • Целината, има високо съдържание на желязо и магнезий. Желязо е компонент на хемата, която е необходима за производството на хемоглобин в кръвта. Така диетата, богата на целина помага за увеличаване на количеството на кръвта в организма.
 • Цикорията е ефективен тоник за кръвта. Ако се приема с целина и магданоз, тя показва отлични резултати. Тези три билки може да се вземат като салата от хора, страдащи от анемия.
 • Горчивия вкус на сминдуха е важна съставна част от ароматната индийска кухня. Листата му са полезни при изграждането на обема на кръвта в организма. Той е особено ефективен при момичета, които страдат от анемични условия, поради настъпването на пубертета.
 • Лукът има богато съдържание на желязо. Предимството на железния състав на лук е, че може лесно да се усви в кръвта. Следователно лукът е най-ефективното лекарство за анемия. Препоръчва се консумацията на една средно голяма глава всеки ден.